Methode Van Dixhoorn

Spanning is nuttig. Elk mens bouwt spanning op, om in tijden van drukke werkzaamheden of stressvolle situaties te kunnen blijven functioneren. Maar als de spanning in het lichaam blijft, terwijl de oorzaak is verdwenen, dan ontstaan klachten. Als de klachten blijven, of als een gekozen behandeling slechts tijdelijk werkt, dan kan Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) uitkomst bieden.

Wat is Adem- en OntspanningsTherapie?

Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) is meer dan de optelsom van ademtherapie en ontspanningstherapie. Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke- en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is.

Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke- en/of mentale gespannenheid. Met AOT krijg je inzicht in hoe je met spanning omgaat en leer je hoe je zelf je spanning kunt reguleren, zodat er balans ontstaat tussen spanning en ontspanning. Dat leer je via oefeningen en instructies tijdens de behandelingen.

Bij welke klachten is AOT zinvol?

Spanningsgerelateerde klachten: klachten zonder lichamelijke oorzaak, zoals hyperventilatie, gevoel van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen.

Psychische problemen: zoals angst, depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.

Functionele problemen: bijvoorbeeld houdings- en ademproblemen, rug- en nekklachten, chronische pijn, CANS, slechte rompbalans, whiplash, stemproblemen.

Problemen met lichamelijke oorzaak die tot spanningen kunnen leiden, zoals neurologische problemen, hart- en longproblemen en andere aandoeningen.

De behandeling

• Indicatie
In de eerste vier behandelingen wordt de indicatie voor AOT vastgesteld. Tijdens deze behandelingen onderzoeken we welk probleem de verhoogde spanning veroorzaakt. Je leert via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning en hoe verminderd kan worden. De oefeningen en instructies kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn. Ze zijn in principe voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Ook zijn handgrepen (zachte manuele technieken) mogelijk.

• Inzicht
Tijdens de behandelingen wordt het duidelijk of het probleem reageert op de ontspanning. Er ontstaat inzicht in de aard van de ontspanningsreactie: is dat vooral een mentale spanningsafname of is het lichamelijk? Komt het door de verbeterde kwaliteit van bewegen, of omdat je anders omgaat met je ademhaling? Ook kan een nieuw inzicht in de inhoud en betekenis van spanning ontstaan.

• Winst
De reden van de spanningsklachten is voor ieder mens verschillend, maar de winst van AOT is voor ieder hetzelfde: door het ontstane inzicht ben je in staat om spanningsklachten in de toekomst te voorkomen, waardoor je niet afhankelijk blijft van behandeling. Je ontdekt wat je zelf kunt doen: vaker rustpauzes nemen, het
ademen regelen, de schouders of kaken bewust loslaten, de aandacht verleggen, etcetera.

• Aantal behandelingen
De gemiddelde duur van de therapie is 6 tot 8 behandelingen. Soms zijn meer behandelingen nodig. Het aantal en de frequentie bespreken we samen en wordt regelmatig geëvalueerd. In overleg wordt gerapporteerd naar de verwijzer en/of(huis)arts.

Kosten en vergoeding

De kosten voor AOT worden door een aantal zorgverzekeraars momenteel (gedeeltelijk) uit het aanvullende pakket vergoed. Als de therapie deel uitmaakt van een re-integratietraject, kan de werkgever of een arbeidsongeschikt-heidsverzekering met de behandelaar afspreken de kosten te dragen. Een behandeling AOT kost €78,- incl. BTW.

Meer informatie over vergoedingen en de therapie vindt u op de website van de beroepsvereniging www.vandixhoornvereniging.nl

Algemene informatie over Van Dixhoorn

De grondlegger, dr. J.J. van Dixhoorn, is arts en opleider. Hij heeft de methode ontwikkeld en de invloed van spanningsbewustwording en spanningsregulatie wetenschappelijk getoetst bij hartpatiënten. Informatie over de achtergrond van AOT, publicaties, onderzoeksresultaten is te vinden op de website van het opleidingscentrum AOT www.methodevandixhoorn.com

Bekijk hier de praktijkbrochure over ademtherapie

Lees de brochure over AOT : Methode Dixhoorn

Bekijk hier filmpjes over de methode van Dixhoorn:

Introductie methode van Dixhoorn door Jan van Dixhoorn.

Jan van Dixhoorn vertelt over overspanning in een televisieprogramma.

– Jan van Dixhoorn legt uit wat overspanning is: deel 1, deel 2 & deel 3.

– Boek Adembenemend:

Miriam Helsper en Yolande Kylstra, allebei logopedist en ademtherapeut, hebben samen een boek geschreven:

Een brok in de keel, iets beneemt je de adem, de adem stokt. Op het moment dat je niet meer vrijuit kunt ademen blokkeert je stem of het spreken. Je slaat dicht of rent het liefst van het podium af. Hoe werkt spanning op de adem, het spreken, zingen en musiceren? Waarom werken wij eerst aan een degelijke basis voor houding, adem en stem? Dit boek geeft compact uitleg hoe de adem werkt onder spanning, wanneer je blokkeert en wat je dan het beste kunt doen. Er zijn veel praktische oefeningen en tips opgenomen zodat je snel zelf aan de slag kunt met vrijuit spreken, ontspannen presenteren, musiceren en acteren.

Doelgroepen
Dit boek is geschreven voor mensen met klachten zoals: stemklachten, heesheid, pijn in de keel, het gevoel dat er iets in de keel zit, slikklachten, spanningsgevoel in de keel, stotteren, onverstaanbaar spreken, podiumangst, spreekangst en bijkomende klachten zoals overmatig boeren, hikken of verslikken. Acteurs, managers, politici die in het openbaar spreken en presenteren, solozangers, koorleden, toneelspelers en leerkrachten.

Wanneer?
Op dit moment ligt ons manuscript bij de uitgever. De planning is dat ons boek begin 2019 in de boekwinkels zal liggen. Wil jij als eerste horen hoe en wanneer ons boek gelanceerd zal worden, schrijf je dan nu in!