Oro- Myofuncionele therapie (OMFT)

De vorm van de mond en de stand van de tanden en kiezen worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en om de mond. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foutieve slikgewoonten, mondademen, duimen, vingerzuigen, lispelen of slissen. Als bepaalde spieren of spiergroepen in en om de mond niet goed functioneren, heeft dit vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm en de ontwikkeling van het gebit en/of de kaken. Vaak is er dan ook sprake van een articulatiestoornis; addentaal (met de tong tegen de tanden) of interdentaal (met de tong tussen de tanden) spreken.

OMFT is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond. De therapie pakt daarmee de oorzaak aan van één of meerdere problemen (mondademen, vingerzuigen, etc.) en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht tussen de spieren.

Aangeraden wordt om de myofunctionele therapie te ondersteunen met een trainer.

– De Myobrace for Juniors (J1) is speciaal ontwikkeld voor kinderen met een melkgebit. Geadviseerd voor een leeftijd van 3 tm 5 jaar.

– De Myobrace for Kids (K1) is ontwikkeld voor jonge kinderen in de wisslefase met meer extreme afwijkende mondgewoonten. Geadviseerd voor een leeftijd van 5 t/m 10 jaar

– De Myobrace for Teens (T1) is ontwikkeld voor kinderen waarbij bijna alle permanente tanden zijn doorgekomen. Geadviseerd voor een leeftijd van 10 t/m 15 jaar.

– De Myobrace for Bracers (B1) is speciaal ontwikkeld om de effectiviteit van beugels te verbeteren.

Het advies voor de draagtijd van alle trainers is de gehele nacht en minimaal 1 uur overdag, elke dag.

De Myobrace kost €75,00. U krijgt deze niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Alle logopedisten bij Logopediepraktijk Odijk hebben de nascholing OMFT gevolgd.