Parkinson

50.000 Mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson. Klachten zijn onder meer moeilijker bewegen, minder goed kunnen denken en spreken, maar ook problemen met kauwen en slikken. Je kunt niet meer gewoon deelnemen aan de samenleving. Het gevaar van vereenzaming ligt op de loer. Om dat tegen te gaan, is begeleiding door gespecialiseerde deskundigen waardevol. Eén van die specialisten is de logopedist, die kan helpen beter te communiceren. De logopedist kan de patiënt begeleiden en de naasten adviseren.

Ik heb de ziekte van Parkinson

Als je de ziekte van Parkinson hebt, beweeg je moeilijker en kun je minder goed denken en spreken. Maar ook kauwen en slikken kunnen lastiger worden. Een logopedist kan je daarbij helpen. En adviezen geven aan de mensen om je heen.

Met welke problemen kun je terecht bij een logopedist?

Misschien herken je de problemen hieronder.

 • Je merkt dat mensen je minder goed verstaan.
 • Je vindt het moeilijk om deel te nemen aan een gesprek met 1 of meer mensen.
 • Je vindt het moeilijk om goed uit te leggen wat je denkt.
 • Je verslikt je soms in je eten of drinken.
 • Er blijft soms eten in je keel steken.
 • Er loopt soms speeksel uit je mond, doordat je je speeksel niet goed kunt wegslikken.

Hoe kan een logopedist je helpen?

Een logopedist kan je op verschillende manieren helpen:

 • De logopedist kan oefeningen met je doen om beter te leren praten. Zodat anderen je beter verstaan. Je leert om je stem anders te gebruiken. En hoe je het beste kunt zitten of staan als je praat. Zo leer je om harder en lager te praten.
 • De logopedist kan jou en je familie tips geven om beter met elkaar te communiceren.
 • Verslik je je soms, of heb je last van speeksel dat uit je mond loopt? Dan onderzoekt de logopedist hoe dat komt. En geeft je oefeningen en adviezen voor deze problemen.

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je deze dingen doen als praten en slikken moeilijker worden door de ziekte van Parkinson:

 • Doe 1 ding tegelijk. Dus niet praten tijdens het eten. Zo verslik je je niet. En geen gesprek voeren terwijl je loopt.
 • Zorg dat je elkaar kunt aankijken als je een gesprek voert.
 • Zet de radio en tv uit tijdens een gesprek. Want de geluiden ervan kunnen afleiden.  

Sinds december 2022 is Miriam Helsper aangesloten bij ParkinsonNet. Samen met Eva Lise verzorgen zij logopedie bij Parkinson en Parkinsonisme.

De behandelgebieden:

 • Dysfagie (slikstoornissen)
 • Dysarthrie (articulatieproblemen)
 • Ademproblemen- hier kopje: Uitademing trainen met…
 • Stemstoornissen en verstaanbaarheid

Wij bieden begeleiding op maat en stemmen altijd me u af waar de prioriteit ligt in de behandeling.

 

Ademproblemen onderstaande tekst hoort bij kopje Ademproblemen

Uitademing trainen met EMST 150

Het is klinisch bewezen dat de EMST150 gekalibreerde expiratoire spierkrachttrainer de spieren versterkt om de ademhaling, hoest, slikken en spraak te verbeteren.

Extra informatie

De EMST150  is de meest wetenschappelijk geteste, klinisch bewezen, draagbare uitademingsspierkrachttrainer die er is. Het EMST150-onderzoeksteam en wetenschappers over de hele wereld weten dat het eenvoudige gebruik van de EMST150 gedurende een korte periode resulteert in een onbetwistbare verbetering van de ademkracht en tegelijkertijd de kracht van hoesten, slikken en stem verbetert.

Test na test heeft het EMST150-trainingssysteem aanzienlijke verbeteringen laten zien in de kracht van gezonde individuen en individuen met de diagnose neurologische/neurogene ziekten zoals de ziekte van Parkinson, beroerte, hoofd- en nekkanker, multiple sclerose, ALS en ruggenmergletsel. evenals snurken en slaapapneu (OSA). De laatste onderzoeken laten ook veelbelovende resultaten zien bij andere soorten ziekten, waaronder de chorea van Pompe en Huntington.

Hoe het werkt

Het uitzonderlijke ontwerp van de EMST150 maakt gebruik van een uniek, gekalibreerd overdrukventiel dat een isometrische belasting creëert op de spieren die worden gebruikt voor hoesten, slikken en uitademen. Dit is vergelijkbaar met de ervaring van het heffen van gewichten om de spieren in andere delen van uw lichaam te versterken. Het gebruikt hetzelfde principe als de krachtmachines in de sportschool. De EMST150™ is eenvoudigweg uw draagbare “gewichtsmachine”.

De EMST150™ kunt u overal mee naartoe nemen en op elk moment gebruiken om uw spierkracht te verbeteren en te behouden, zelfs nadat u uw initiële training hebt voltooid!

Het is zo gekalibreerd dat u uw voortgang in de loop van de tijd kunt meten terwijl u naar hogere vaardigheidsniveaus gaat, net als bij het heffen van gewichten. De kalibratie op de EMST150 is instelbaar van 30-150 cm H20 (waterdruk), waardoor een veilig en volledig gebruiksbereik mogelijk is naarmate de ademhaling, slik-, hoest- en stemsterkte toenemen tijdens uw trainingsprogramma. Met deze kalibratiefunctie kunt u uw voortgang in de loop van de tijd nauwkeurig meten.

Het EMST150-apparaat is zo licht en compact dat u het overal mee naartoe kunt nemen, in uw sporttas, handtas of koffer, of gewoon thuis kunt sporten.