Vibrant Voice Technique (VVT)

 

Doel: ontspanning van het larynxgebied en resonans

Dat een vibrator niet alleen gebruikt wordt als sex-speeltje zie je op YouTube in dit interview met David Ley en Elissa Weinzimmer. David Ley is master of fine Arts (MFA) drama aan het Drama Department, University of Alberta. Elissa Weinzimmer is actrice en MFA Theatre Voice Pedagogy bij haar eigen bedrijf Voice Body Connection te New York. Beiden werken met sprekers en acteurs.

Proefondervindelijk zijn ze op onderzoek uitgegaan naar het effect van vibratie op en rond de spieren van de larynx. Sinds ongeveer 2012 promoten ze het gebruik van de vibrator binnen de stemtraining (voornamelijk als warming up / cooling down, maar ook bij stemtraining in het algemeen en bij sommige stemproblemen).

De techniek die het tweetal rond dit hulpmiddel ontwikkelde heeft de naam “Vibrant Voice Technique” gekregen.

Omdat zowel de techniek van het werken met een vibrator als het apparaat nog relatief nieuw is (vorm, functie, materiaal), zal gekeken moeten worden naar de meest optimale vorm met betrekking tot de hanteerbaarheid, bediening, vorm en contactoppervlak (ergonomie), de functie (frequentiebereik en -instelling; te denken valt aan min./max. frequentie en traploos verstellen) en doelmatigheid (effectmeting).

Mocht dit onderzoek worden gedaan dan zal daarover wellicht worden gepubliceerd op de website van “Vibrant Voice Technique”.

Door de ontwikkelaars van de techniek is gekozen voor een klein type vibrator (LELO Siri) dat makkelijk in de hand ligt en rond de larynx kan worden bewogen met als hoogste frequentie 120 Hz. De vibrator is instelbaar op verschillende frequenties en frequentie intervallen. Zie voor een demonstratie dit filmpje. Het is weliswaar als promotie filmpje gemaakt om de oorspronkelijke functie van dit ‘speeltje’ toe te lichten, maar het geeft tegelijk een helder beeld van de technische mogelijkheden van het apparaatje.

Inmiddels is er ook een Siri2 op de markt, met een interessant feature: Het apparaatje reageert op (stem)geluid!

Het gebruik van de vibrator binnen de stemtraining is meerledig en richt zich op:

  • ontspanning van de spieren van en rond de larynx en de hals
  • doorbloeding van de stem- en spraakmusculatuur met als gevolg
  • opwarming en ontspanning van deze spieren
  • het bevorderen van de bewegingen van de stemplooien tijdens foneren
  • het experimenteren met de kleur, de toon, de resonans en het volume van de stem tijdens foneren.

Tot op heden is er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar de werking en het effect van de “vibratortechniek” bekend. Wel worden ervaringen van cliënten besproken of gepubliceerd via de website. Positieve resultaten m.b.t. een vrijer stemgeluid en een groter stembereik worden geclaimed.

Hier volgt één van de (15) oefeningen uit de Vibrant Voice Technique zoals die in het eerder genoemde filmpje wordt gedemonstreerd:

Voor de voorkant van de hals en rond de larynx:

  • Kies een comfortabele frequentie.
  • Steek de kin naar voren en omhoog, maar duw het hoofd tegelijkertijd niet te sterk naar achteren. Het gaat om het ‘lang maken’ van het gebied rond de larynx: keel en halsgebied.
  • Beweeg de vibrator daarna rustig naar beneden. Doe dit links, rechts, door het midden – start met de spieren rond het tongbeen. Maak daarna de beweging langer en beweeg links en rechts van onder de kin helemaal tot langs de beide larynxzijden.
  • Bepaal de druk die je uit wil oefenen door te streven naar een comfortabel gevoel. De beweging is het meest vergelijkbaar met die van scheren met een electrisch scheerapparaat.
  • Beweeg niet over de punt van de larynx (het strottehoofd / de adamsappel / het thyroïde kraakbeen) maar er langs of er om heen.
  • Doe de oefening opnieuw – voer nu dezelfde bewegingen uit, maar gebruik daarbij ook je stem. Volgens de instructie: een rustige, ontspannen glijtoon van boven naar beneden.

Om het effect goed te kunnen voelen of beluisteren is een mono-toon op comfortabele toonhoogte natuurlijk ook geschikt en kun je naar hartelust experimenteren met geluid, kleur, toon, volume en geluidseffecten.

Voer de oefening rustig uit, neem de tijd – doe het kort of doe er langer over, maar voel vooral wat voor effect het heeft op je stem en stemgebruik.

Houdt in gedachten dat het er om gaat de “spieren uit te nodigen” om ontspannen hun werk te doen. Zorg dus altijd dat de oefening comfortabel aanvoelt. Beweeg met de spieren en structuren van de hals mee, en altijd wég van de plaats van spanning(en).

N.B.: Ga bij stemproblemen naar de huisarts / KNO-arts. Zoals de meeste ’tools’ is dit hulpmiddel geen wondermiddel tegen stemproblemen, maar een aanvulling op bestaande stemtrainingen en stemtechnieken. Als je aan het experimenteren slaat, doe dan niet wat verkeerd voelt of irritatie/pijn oplevert.

 

Bron: Rond je Stem- Alex Boon, zie ook www.alexboon.nl